Pastori Jussilainen Mehukaalassa

2.12.2022


Rakkaat seurakuntalaiset,

Viime vuonna esitin toivomukseksi, että suuri joukko mehun jäsenistä tulisi tänä vuonna vuosigaalaan pieni käärö kainalossa, jotta voisimme onnitella uutta Mehun jäsentä, kun jäsenmäärä uhkaa hiipua. Ikäväkseni olen joutunut toteamaan, ettei ole tullut tähän mennessä yhtäkään tapausta. Ehkä latauksessa sentään on. Eräs rouva ilmoitti juuri, että teon alla on. Toki kolme uutta jäsentä on tullut vuoden aikana - se ilahduttaa meitä. Tervetuloa mukaan tähän nuorisoseuraan!

Maailmalla kyllä väestö kasvaa. Saimme juuri kuulla uutisen YK:sta, että 15. marraskuuta maailman väestö ylitti 8 miljardia asukasta. Suomessa meitä on 5,56 miljoonaa.

Menneestä muistan, kun pidin ensimmäisen saarnani ja yksi seurakuntalainen tuli kiittämään saarnasta. Hän sanoi ”Olipa niin helvetin hyvä saarna.” Totesin, että kiitos, mutta toivoisin, ettette käyttäisi tuollaista kieltä Herran huoneessa. Käyttäkää toisenlaista siistimpää kieltä. Kaveri poistui, mutta tuli takaisin ja sanoi: ”Anteeksi kielenkäyttöni, mutta tämä saarna oli tosiaan niin helvetin hyvä saarna, ihan sekosin ja laitoin vahingossa tonnin kolehtihaaviin.” Siihen minäkin ällistyneenä totesin, että älä helvetissä!

Me olemme kanttorin kanssa nyt ryhtyneet säästötoimiin koronan ja sähköpulan vuoksi. Istumme kanttorin kanssa jokseenkin pimeässä sakaristossa koko päivän kynttilän valossa. No, löydämme kyllä vähän hämärässäkin kirkon ehtoollisviinipullot. Olen muuten käyttänyt koronan aikana suojamaskia, en varsinaisesti koronan takia, vaan ettei viina haise salin puolella.

Olemme sopineet niiden kolmen mummon kanssa, jotka vielä käyvät kirkossa, että he kävisivät säästösyistä vain vuorotellen kirkossa. Näin voimme turvata heille riittävät turvavälitkin. Mummot viihtyvät kyllä kotonakin hyvin, ne ovat nimittäin kovia pelaamaan korttia. Huomasin kirkossa, kun kolehtihaavi tuli mummojen kohdalle, niin he totesivat, että sökö vaan.

Olen pyytänyt, että kanttori soittaa säästösyistä vain puolet virrestä. Minä olen lupautunut puolittamaan saarnan. Tosin kanttori on ruvennut valittamaan, että sakaristossa on hirveän kuumaa, kun ilmastointi ei pelaa sähkökatkosten vuoksi. Hän sanoi, että hikoilee kuin nunna pornokaupassa.

Kävin muuten kiireen keskellä koronarokotuksessakin. Otin vahingossa mukaan isoisänisän passin. Hän on syntynyt 1860 eli hän olisi nyt 162 vuotta. Kun ojensin passin, hoitaja katsoi sitä ja totesi, että olette tosi poikkeuksellisen hyvin säilynyt vanhus, mutta löi kuitenkin piikin ja hymyili.

Minä olen aina halunnut papiksi, kun siinä hommassa pääsee aina ensimmäiseksi kahvipöytään ja on vain yksi päivä töitä viikossa. Kirkkoviiniä saa lutkuttaa mahan täydeltä sakaristossa.

 

Minun vaimoni muuten aina sanoo, että minun pitäisi mennä mukaan politiikkaan. Hän sanoo, että minusta tulisi hyvä pääministerikin, minä kun kuulemma valehtelen sujuvasti. Kyllä minä sitä kovin harkitsenkin. Kylän muijatkin sanovat, että olen varmasti käynyt yhden vuoden liikaa koulua, jotenka minä kelpaisin mainiosti eduskuntaan

Kaikenlaisia muistikuvia tässä on. Minun täytyy teille oikein kertoa, että minä olen ollut oikein filmissäkin. Minä olin siinä Kaurismäen filmissä ”Kauas pullot karkaavat” - ei kun ”Kauas pilvet karkaavat”. Esitin semmoista koiraa siinä, joka söi mustaa makkaraa takapihalla pimeässä.

No meidän muija taas on ihan oikea filmitähti. Hän oli siinä Pölösen filmissä Hetassa, hän esitti semmoista keittiön ovea, kun hän osaa narista niin kovin hyvin. No tietysti siinä sitten häneltä äänikin meni eikä häntä sitten enää mihinkään filmiin ole pyydettykään.

Arvoisat seurakuntalaiset,

Kohta aurinko taas nousee yhä korkeammalle ja edessäpäin on kaunis kevät.

Tänään me keräämme kolehdin kirkon rahastoon rikkoutuneen hautausmaan aidan korjaamiseksi ja poikani Valtterin uuden Mersun hankkimiseksi. Kuten te olette lehdistä lukeneet, poikani Valtteri ajoi viime viikolla yöllä noin klo 02.38 hautausmaamme kiviaitaan, jolloin auto murskautui pahoin ja aitaan tuli suuri aukko. Tämä tapahtui täysin pojasta riippumattomasta syystä.

Pahat kielet puhuvat, että Valtteri olisi ollut muka kauhean humalassa ja että hänen tarkoituksensa oli ollut hakea lisää viiniä kirkkomme sakaristosta. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Tiedän sen hyvin, koska me kanttorin kanssa silloin viikolla maanantaina ja tiistaina juotiin muutama pullo kirkon viiniä vain tarkistaaksemme, miten ne ovat säilyneet viime kesän yli. Loput viinit siirsimme pappilan kellariin turvaan seurantaa varten.

Niin kuin jo totesin kolehdilla haluamme palauttaa kirkon taloudellisen aseman sille kuuluvaan arvoon. Samalla te seurakuntalaiset saatte sisäisen rauhan ja antamisen ilon tunteen. Rahalla voimme korjauttaa hautausmaan aidan ja voimme myös hankkia pojalleni uuden Mersun.

Ilmoitusasiana seurakunnalle vielä toteaisin, että Haara-nimiseltä tilalta ei ollut ketään tänään kirkossa. Isäntä Haarasta on sairaana ja piika samasta paikasta.

Avioliittoon kuulutetaan kova Petankin pelaaja Oskari Pölkky, joka on aina viettänyt aikaa ja viihtynyt eläinten panossa - anteeksi - parissa, ja kanttorin tytär Esteri Vilkku, joka tunnetaan varuskunnassa uhrautuvasta, antaumuksellisesta yöstä - anteeksi - työstä.

Samoin avioliittoon kuulutetaan kova keilaaja Anttoni Olkinuora, joka tunnetaan joka puolella suorastaan ja ulospäin suuntautuvasta elämäntavasta, ja leski Elsa Veräjä, joka tunnetaan hyvänä kotiviinin - anteeksi - kotiviilin valmistajana.

Vielä avioliittoon kuulutetaan taksinkuljettaja Anselmi Kuitti edellyttäen, että se pääsee vankilasta lomalle, kun se myös ajoi kännissä sähkötolppaan ihan nimismiehen talon edessä, ja verovirkailija Mimmi Perälauta, vaikka häntäkin epäillään jostain verovilpistä.

Muutama päivä sitten televisiossa näytettiin, kuinka Paavalin kirkossa tanssittiin. Me totesimme kanttorin kanssa, että työ kulkeekin kohta kirkossa tanssin merkeissä. Vaarana on, että me joudumme tanssimaan kirkossamme olevien kolmen mummon kanssa, tai pahimmassa tapauksessa me joudumme tanssimaan kanttorin kanssa keskenään. Se arveluttaa meitä kovasti. Toivotankin seurakunnalle iloisia joulukirkkotanssiaisia!

No, tässä olikin kaikki tällä kertaa.

 

Pastori Jussilainen