PASTORI JUSSILAINEN - ARMAS JA SUVI TULOSSA KÄYMÄÄN
Aina näin kevään kynnyksellä olemme kanttorin kanssa laulaneet selvin päin virttä "Jo joutui armas aika ja suvi suloinen". Kevät tulee rajoituksista huolimatta.
Tuli se kirkkovaltuuston puheenjohtajakin rajoituksista huolimatta käymään. Sanoi tulleensa morjestamaan meitä kirkkomme sakaristoon, kun sattui olemaan lähistöllä. Krapulassa se tuntui olevan. Annoin pari pulloa ehtoollisviiniä ja se tuntui olevan mielissään. Tosin se totesi, että kai te kanttorin kanssa olette olleet säästeliäitä viinin käytössä näin koronan aikaan. Toki, toki, vastasin.
Pohdimme kanttorin kanssa sitä, että jos tulee ulkonaliikkumiskielto ja säännös, että ulkoilla saa vain samassa asunnossa asuvan kanssa, niin pitääkö meidän muuttaa samaan asuntoon kanttorin kanssa. Ei kuulemma riitä, että ollaan päivät pitkät yhdessä sakaristossa. Jos me muutamme samaan huusholliin, niin seurakuntalaiset luulevat, että olemme tulleet kaapista ulos.
Kanttori tuli yhtenä aamuna työpaikalle tuohtuneena ja kysyi minulta, että voiko vitutukseen kuolla. Totesin, että kyllä voi. Kanttori siihen, että sittenhän minä kuulun koronan osalta riskiryhmään ja täytyy päästä heti rokotuksiin. Sanoin hänelle, että koita aluksi olla pari viikkoa selvin päin, niin maailma saattaa näyttää ihan kivalta.
Pari mummoa kävi uteliaisuuttaan urkkimassa minun ja kanttorin työpaikalla. Mummot kysyivät, että mitä te puuhaatte siellä sakaristossa päivät pitkät. Sanoin, että kirjoitan saarnoja ja teen tutkimustyötä siitä, mitä vanhukset kokevat koronan aikakaudella - onko ukkelit pysyneet paremmin kotosalla?
Kanttori taas on syventynyt musiikin teoriaan ja selvittää, miten virsien soittaminen vaikuttaa kuurojen mummojen sielunelämään. Turruttaako se, kun siltä usein näyttää, kun katson tapahtumia kirkon lehteriltä. Vai piristääkö se mielenlaatua? Tässä yhteydessä mietin vain sitä, että kun kanttori on usein ns. pöhnässä, niin päätelmät saattaa kovinkin vaihdella.
No, selityksiä nämä vain olivat, jotta päästiin mummoista eroon. Emme toki tohtineet kertoa totuutta eli sitä, että tilastoimme viinikellarin tuotteita ja selvitämme, ovatko viinit säilyneet talven yli ja "poistamme" huonokuntoiset sekä tilaamme uutta tuotantoa seurakuntamme käyttöön.
Meillä on toki televisio sakaristossa. Katselemme sitä melko tiiviisti. Oikein pelästyin, kun luin Rutger Bregmanin kirjan "Hyvän historia". Hänen tutkimuksensa mukaan ihmiset katsovat uutisia yhden tunnin päivässä ja se hänen mukaansa tekee ihmiselämän mittaan yhteensä kolme vuotta. Huh huh. Tosin se hieman hidastaa meidän pientä viinin tissutteluamme.
Olemme kanttorin kanssa huolissamme mahdollisesti tulevista liikuntarajoituksista, jos vaikka jalka lipeää kotiin mennessä, minkä pitkä työpaikalla oleilu saattaa aiheuttaa. Kanttori jo kertoi, että hänet poliisi pysäytti kun hän tuli työmaalle. Poliisi kysyi, onko ihan välttämätöntä mennä kirkkoon. Kanttori totesi poliisille, että ei sinne ole koskaan ollut välttämätöntä mennä eikä varsinkaan nyt, kun vanhat mummotkin ovat jääneet kotiin. Pitäähän minun kuitenkin käydä tarkistamassa viinikellarin lämpötila, kanttori oli selittänyt.
No, me todettiin yhdessä kanttorin kanssa, että tänään ei lutrata kirkkoviiniä tavalliseen tapaan, vaan pullo mieheen riittäköön ja varmoin askelin kotiin. Toivomme ja uskomme, että korona häviää Lontoon sumuun heinäkuuhun mennessä.
Iloitkaamme kevään auringosta!
Pastori Jussilainen
ps. Viittasin Rutger Bregmanin kirjaan Hyvän historia. Kannattaa lukea.
|